Tuesday, August 3, 2010

Tutorial ; Buat Floating Shoutbox Di Sidebar

shoutbox da jadi kat tepi ! !
okayy , request ni datang dari Peace Dudes . die tanya camane nak wat ' kotak jerit ' jadi kat tepi . senang je sebenarnye . senang la , sbb aku da tau . hehe . okayy , meh cikgu ajar meh . cikgu wat muka comel ^^

STEP 1 : pegi kat Design > Page Elements > Add A Gadget > HTML / Javascript

STEP 2 : copy kod kat bawah ni & letak kat HTML page yg korang da bukak tadi .
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:100px;  <---- jarak dari atas 
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:110px;
width:60px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #FFFFFF;
background:#000000;
padding:5px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(30-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">

<!-- spacer for skins that want sidebar and main to be the same height-->
      <div class="clear">&#160;</div>

MASUKKAN KOD SHOUTMIX BOX KORANG KAT SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
  • utk height & width yg aku merahkan tu , korang bole ubah ikut saiz tab korang .
  • background URL utk tab tu aku da bagi kan . . tapi kalau korang nak tukar ngan tab laen , just replace je URL aku ngan URL korang .
  • then dekat bahagian border & background box content pon boleh ubah ikot suke . nak kod kaler , klik sini okay .
so , basically tu jela . da ciap korang customize shoutbox ! ;D

p . s ; ngantuk giler ! -,- baru lpas bungkus barang nak pos sok .

Kasi komen sikit k?

Post a Comment
 
back to top Blacy Smiley - Haha Bucktooth