Sunday, December 5, 2010

Tutorial; Rounded Edge for Entry & Sidebar


Tutorial ni untuk blogger yang nak wat rounded edge kat page/wrapper macam aku. Ni aku punya cara lah. Orang lain aku tak tau. Hehe.


Untuk Main Wrapper (di entry)


 Dashboard > Design > Edit HTML, search kod di bawah guna ctrl+f
#main-wrapper {
 Copy kod di bawah & paste selepas kod di atas
-webkit-border-radius: 20px 0 20px 20px;


Untuk Sidebar Wrapper (di sidebar)


 Dashboard > Design > Edit HTML, searc kod di bawah guna ctrl+f
#sidebar-wrapper {
 Copy kod di bawah & paste selepas kod di atas
-webkit-border-radius: 0 20px 20px 0;
Korang boleh tukar nombor2 tu ikut keselesaan korang.


 Preview dulu, kalau korang rasa dah okay, bolehla save!


Macam aku pernah cakap sebelum ni, kod tu boleh letak kat tempat2 lain gak. Cuma korang kena pandai baca kod la jugak sikit2. So, korang bolehla tau nanti contoh kalau nak jadikan kotak ‘sidebar title’ jadi rounded edge camane.. Okay? :)



p.s; Take time kan nak belajar coding tapi bila dah tau sikit2 jadi addicted plak ;D


Kasi komen sikit k?

Post a Comment
 
back to top Blacy Smiley - Haha Bucktooth