Saturday, February 22, 2014

Keluarga baru NM Laboratory (Johor) Sdn. Bhd.

Dah seminggu kerja di tempat baru. My first impression was this place is quite good. The work environment is better than before. Tapi perubahan mendadak tempat kerja pun buat kita rasa macam nak demam. Suddenly tekak sakit, batuk-batuk. Air pun kurang minum pasal tak terasa haus sangat, peluh pun payah nak keluar. Tapi kena biasakan minum air banyak-banyak jugak. Deal dengan chemicals bukan bagus. Macam-macam kita sedut.

On the first day, okaylah. Taklah rasa awkward sangat. Staff semua friendly. They won't make you feel uneasy. Seminggu ni hari-hari lunch dengan doranglah. Ada jek topik kat meja makan. Tapi dengan Malay staff jelah pasal break time they separate into two. 12-1pm for Malay and 1-2pm for Chinese. So that kat office and lab sentiasa ada orang. Cumanya makan tak berapa best pasal ayam bakar yang selalu takde. Takkan nak pergi Ungku Mohsin, semata-mata ayam bakar. Sedih. Untung Sabtu dia berniaga dan Sabtu tak kerja. Bolehlah kot singgah-singgah lepasni. Hopefully ayam bakar still available. Benda boleh adjust. *angkat-angkat kening*.

Senang kerja ada uniform. Tak payah pikir nak pakai baju apa.
Kat lab ada 5 orang termasuk kita. Sorang chemist, sorang apprentice chemist, dua lab technician dan sorang intern. Next week will be the last week for the chemist. Sebab nanti dia akan move to our lab in Penang. Her boyfriend also in Penang. So maybe they plan to settle down there lah kot. Oh tapi dia cool kot. It's easier to ask anything with her rather than the apprentice chemist. Yang tu tegas sikit. Ada sikit stress lah bila dengan dia. Pfftt. Buat tak reti jek.

Anyway, memang niat nak stick dengan NML lama sikit. Kat sini kita nampak peluang untuk belajar dan dapatkan pengalaman kerja yang sepatutnya tu tinggi. Tapi bergantung pada rezeki. Semoga Allah permudahkan segala urusan.

Amin.

Kasi komen sikit k?

Post a Comment
 
back to top Blacy Smiley - Haha Bucktooth